Cryogeen zandstralen

Cryogene reiniging is een innovatief proces, ontwikkeld om kosten en uitvaltijd zoveel mogelijk te beperken, daar het machines en bedrijfsuitrusting rechtstreeks op de productielijn reinigt.

Het gebruik van de methode van droogijsstralen voorkomt dat zich restanten vormen, zoals verontreinigd water, zand of grind,  chemische oplosmiddelen of andere giftige stoffen, die vervolgens na het reinigingsproces verwijderd moeten worden.

De deeltjes droogijs die onder hoge druk op de oppervlakken gespoten worden, verwijderen de lagen vuil zonder dat ongewenste schuring optreedt. Het gespoten ijs sublimeert zonder restanten achter te laten en zonder op welke manier dan ook te vervuilen. Deze functies maken cryogene reiniging ideaal voor het reinigen van industriële machines zonder dat deze gedemonteerd hoeven te worden, waardoor kosten door een lange periode van uitval van de productie voorkomen worden.

Bij industriële processen in continubedrijf is het vaak onmogelijk om te voorkomen dat zich vuil op de machines ophoopt: op de lange termijn kan dit gevolgen hebben voor de betrouwbaarheid van de machines, de kwaliteit van het eindproduct en, vooral, de veiligheid van het personeel. Om deze reden nemen veel bedrijven tegenwoordig reiniging van machines op in de normale onderhoudswerkzaamheden, zodat een optimale doeltreffendheid van de productiecyclus en het behoud van de concurrentiepositie op de markt gegarandeerd wordt.  Verantwoordelijke personen voor productie en onderhoud over de hele wereld zijn voortdurend op zoek naar manieren die de kwaliteit van het product verbeteren, de kosten verlagen en tegelijkertijd het milieu respecteren.

Een obstakel in deze zoektocht is de hoge mate van automatisering van veel fabrieken: traditionele reinigingsmethodes kunnen namelijk te agressief zijn op gevoelige onderdelen, vereisen buitensporige uitvaltijd of zelfs demontage van sommige delen van de productielijn.

Cryogene reiniging vermijdt al deze kwesties, en is een belangrijke innovatie die voor een revolutionaire ontwikkeling zorgt van het concept van geprogrammeerde reinigings- en onderhoudwerkzaamheden in industriële installaties.

Voordelen

  • Genereert geen lijmresten na reiniging en verwijdering is niet nodig, er blijven geen resten achter zoals verontreinigd water of zand: droogijs sublimeert na het spuiten namelijk volledig.
  • Geen verwijderingskosten
  • Er hoeven geen kosten gemaakt worden voor en er zijn geen risico's aanwezig in verband met de verwijdering van aggregaten, chemische oplosmiddelen, verontreinigd water en andere giftige stoffen die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid of het milieu.
  • Geen schuren, geen schade aan oppervlakken, geen risico op schade aan oppervlakken die op zou kunnen treden door het gebruik van borstels of andere weinig delicate reinigingsmethoden.
  • Reiniging en onderhoud worden direct op de plaats van productie uitgevoerd, wat de uitvaltijd en de bijbehorende kosten drastisch verlaagt.
  • Machines, motoren, generatoren, hydraulische of pneumatische apparaten en elektrische apparatuur kunnen gereinigd worden zonder gehele of gedeeltelijke demontage van de onderdelen.
  • Het proces van "droge" bewerking verstoort het werk van machines en de elektrische en elektronische onderdelen hiervan niet.

Toepassingen

Reiniging van elektromechanische componenten, elektrische, hydraulische en pneumatische onderdelen, transmissieonderdelen en productie- en transportlijnen.

Grafische industrie

het verwijderen van gedroogde of verse inkt, afval van papier of lijm. Reinigen van off-set printers, reinigen van hotmelt boekbinders enz ..

Behandeling van hout

het verwijderen van lijm, verf, harsen van bewerkingsmachines, injectoren, transportbanden, droogovens, snijbanden etc.

Automobielsector

het verwijderen van olie, vet en resten van geautomatiseerde productieprocessen,  reinigen van bekledingen en apparaten, reinigen van lasnaden. Het reinigen van resten polyurethaan en oplosmiddelen in mallen, reinigen van resten van verf en kleurstoffen in verflijnen.

Voedingsindustrie

verwijderen van resten van lijm in verpakkings- en etiketteringslijnen.

Reinigen van ovens, tanks en mallen

reinigen van elektromechanische transmissie-onderdelen en transportlijnen voor voedingsmiddelen

Plastic-industrie

reinigen van mallen, reinigen van extrusieschroeven, reinigen van mondstukken (met name bij de productie van nylon en polyethyleenfolie)

Verwerking van rubber

reinigen van mallen, reinigen van afdichtingen en andere componenten.

Smelterijen

reinigen van spuitgietmallen en -installaties